نشانه ها و راهکارهای کاهش احساس ناکافی بودن

چگونه بر حس ناکافی بودن خود غلبه کنیم؟

توصیه شده است به منظور غلبه بر حس ناکافی بودن، مهارت‌های جدید یاد بگیرید و بر نقاط قوت خود تمرکز کنید.

احساس ناکافی بودن زمانی ایجاد می‌شود که فکر می‌کنیم به اندازه کافی خوب نیستیم، این احساسات معمولاً به عملکرد با توانایی‌های واقعی ما ارتباطی ندارد. در واقع، این احساسات ممکن است بیش از هر معیار توانایی، با عزت نفس پایین یا اعتماد به نفس پایین مرتبط باشد. حس ناکافی بودن باعث می‌شود با توجه به روش‌های مقابله‌ای خود، دست از کار کردن بکشیم، کناره‌گیری کنیم یا پرخاشگرانه رفتار کنیم.

افرادی که احساس ناکافی بودن می‌کنند، ممکن است گوشه‌گیر، خجالتی و ساکت باشند، احساس ناامنی کنند، حس منفی داشته باشند و میزان خشم و خصومت بالایی داشته باشند. به خاطر داشته باشید که همه افراد تا حدی دچار این احساسات می‌شوند، فقط برخی افراد احساس ناکافی بودن بیشتری دارند.
نتایج بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد که با انجام دادن چند راهکار ساده می‌توان بر حس ناکافی بودن خود غلبه کرد. در صورتی که دائماً احساس ناکافی بودن می‌کنید، انتظارات و ایده‌آل‌های خود را اصلاح کنید، ممکن است انتظارات غیرواقع‌بینانه‌ای از خود داشته باشید که باعث ایجاد این حس می‌شود.

احساس ناکافی بودن

همچنین، اگر احساس می‌کنید در کاری ناتوان هستید، با افرادی که می‌دانید در این زمینه تخصص دارند در تماس باشید و اطلاعات لازم را کسب کنید. توصیه شده است که برای کسب مهارت‌ها و تخصص‌ها، زمان بگذارید تا بتوانید بر حس ناکافی بودن غلبه کنید. سعی کنید خود را به خاطر مبتدی بودن در چیزی مورد تحقیر قرار ندهید.

از آنجایی که احساسات منفی می‌تواند قدرت تصمیم‌گیری و تفکر افراد را دچار اختلال کند، لازم است آن‌ها را کنترل کنید. توصیه شده است که برای غلبه بر حس ناکافی بودن، رشد ذهنی خود را بهبود ببخشید تا به راحتی بتوانید مهارت‌های جدید را یاد بگیرید. زمانی که احساس کنیم می‌توانیم پیشرفت کنیم، تلاش بیشتری برای بهبود خود می‌کنیم. همه افراد نقاط قوت زیادی دارند، بنابراین توصیه شده است نقاط قوت خود را بیابید و بر استفاده مؤثر از آن‌ها تمرکز کنید.

عوامل ایجاد احساس ناکافی بودن

همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم احساس ناکافی بودن ریشه در بخش‌هایی از وجودمان دارد که نمی‌خواهیم با آن‌ها مواجه شویم. بخش‌های تاریکی که دوستشان نداریم و غالبا ریشه در دوران کودکیمان دارند. عواملی از جمله:

حتماً بخوانید:

فقدان والدین

برخی کودکان ممکن است به دلیل طلاق یا فوت، فقدان یکی از والدین خود را تجربه کنند. این تجربه می‌تواند به شدت روی احساسات کودک اثر سوء داشته باشد و کودک با مقایسه خود و دیگر کودکانی که در یک کانون خانوادگی سالم زندگی می‌کنند احساس خود کم بینی کند.

علت احساس ناکافی بودن

نادیده گرفته شدن توسط والدین

در خانواده‌هایی که کودک از وجود هر دو والد برخوردار است اما والدین نسبت به کودک بی‌اعتنا هستند، او را نادیده می‌گیرند یا تحقیر می‌کنند، کودکان به شدت دچار احساس بی‌ارزشی، ناکافی بودن و در نهایت خودکم‌بینی می‌شوند. آن‌ها باور می‌کنند که از دیگران پایین‌تر هستند.

فقدان حمایت عاطفی

سوی دیگر در خانواده‌هایی که کودک از وجود هر دو والد برخوردار است اما والدین نسبت به کودک بی‌اعتنا هستند، او را نادیده می‌گیرند یا تحقیر می‌کنند، کودکان به شدت دچار احساس بی‌ارزشی، ناکافی بودن و در نهایت خودکم‌بینی می‌شوند. آن‌ها باور می‌کنند که از دیگران پایین‌تر هستند.

نقایص ظاهری و جسمی

معمولاً اینکه گاهی افراد درباره وضعیت ظاهری و فیزیکی خود احساس خوبی نداشته باشند، قابل‌درک است اما برخی افراد درباره وزن، سلامت پوست، زیبایی چهره و دیگر ویژگی‌های فیزیکی بدنی خود به شدت حساس می‌شوند و برای حفظ زیبایی آن‌ها وسواس‌گونه عمل می‌کنند. در این افراد کوچکترین نقص ظاهری باعث می‌شود خود را پایین‌تر از دیگران بدانند.

درمان احساس ناکافی بودن

چالش‌های اقتصادی و اجتماعی

زمانی که کودکان در خانواده یا جامعه‌ای فقیر زندگی می‌کنند، بسیاری از نیازهای آن‌ها برآورده نمی‌شود و سطح آموزش‌ها و خدمات اجتماعی که دریافت می‌کند نیز پایین‌تر است. این کودکان در مقایسه خود با دیگر کودکان درمی‌یابند که در سطح پایین‌تری قرار دارند و قادر به جبران آن هم نیستند. از سوی دیگر در دوران بزرگسالی نیز احساس ناکافی بودن به دلیل ناتوانی در پیدا کردن شغل مناسب، شکست‌های اجتماعی و ناموفق بودن در پیدا کردن پارتنر مناسب می‌تواند ایجاد شود.

نوع تربیت خانواده ، تبعیض و محرومیت اجتماعی، تعلق به گروه های اقلیت جامعه، و عملکرد تحصیلی ضعیف برخی دیگر از عوامل بروز این احساس در افراد می‌باشد.

منبع : ایمنا

جدیدترین مطالب